Sienten ulkokasvatuksesta
Maaliskuu 2025
Helsieni-yrityksen (www.helsieni.fi) edustaja Chris Holtslag kertoi sienten ulkokasvatuksesta. Ulkona voi kasvattaa monia sienilajeja. Tarvitaan kasvatusalusta, jolla on esim. koivuprikettejä tai pellettejä, järviruokoa tai vaikka kahvinporoja, sekä sienirihmastoa, jota voi ostaa Helsienestä. Tuoreisiin puupölleihin voi porata reikiä ja laittaa reikiin tappeja, joissa on rihmastoa. Pölleistä voi koota toteemin ja kovertaa leikkauspinnat kasvualustoiksi. Kuusta tai mäntyä ei kannata käyttää, sillä pihka estää sienten kasvun. Yrityksen sivuilta löytyy tietoa, vinkkejä ja harrastukseen houkuttavia kuvia. Ulkokasvsatuksen satona voi olla esimerkiksi osterivariaatioita, siitakkeita, siiliorakkaita, silkkivyökääpiä, koppelokääpiä, talvijuurikkaita. Siitake saattaisi olla aloittelijalle hyvä valinta. Nyt sitten vaan tappeja tilaamaan ja kokeilemaan.
(Kuva sivun alalaidassa)
Piispanhiippa 1/2025 on ilmestynyt
Olemme saaneet Piispanhiipan taittajaksi Annika Saarron. Kiitos! Ja kiitos aikaisemmille puurtajille!
Ari Karhilahti on työskennellyt sudenmaitojen määritysongelmien parissa ja hän on löytänyt silmiinpistävän kirkkaanpunaisen lajin, Lycogala conicumin. Ari lanseeraa lajin suomenkielisen nimen. Mikä se on, sen saat lukea lehdestämme.
Arto Leppänen on löytänyt kevään pienen punaisen väripilkun, punamaljakkaan. "Kun liikkuu luonnossa, kannattaa aina tarkkailla maastoa, sillä näihin kevään merkkeihin voi törmätä yllättäen monenlaisissa paikoissa", Arto kirjoittaa. Tänä vuonna kevät saapui aikaisin, joten punamaljakkaita voi ehtiä löytämään enemmänkin korin pohjalle. Maarit Piitulainen on toiveikkaana koonnut ruokareseptejä ja Piispanhiipasta löytyy ohjeet Englantilaisiin öljymarinoituihin punamaljakkaisiin ja Punamaljakkailla ja villivalkosipuleilla höystettyyn spagettiin. Ehkä reseptejä voi soveltaa muuhunkin. jos maljakassaalis jää vaatimattomaksi. Piispanhiipan kannessa on Arton ottama kuva punamaljakkaasta.
Sienistä on moneksi. Tarja Siuvatti on kirjoittanut artikkelin Sienet kosmetiikassa. Sienet vaikuttavat ihoon varsinkin hoitavasti, suojaavasti ja supistavasti. Kurttusieni on eräs Suomessakin kasvava kosmetiikassa hyödynnettävissä oleva sieni. Sen vaikutus ei siis ole ryppyjä lisäävä vaan päinvastoin. Kymmenisen Suomessa kasvavaa sientä voidaan laskea "kosmetiikkasieniin".
Marja Aaltosen sienivärjäyspadat porisevat Tuorlassa toukokuussa. Piispanhiippaan kokenut värjäri on kirjoittanut kasvivärjäyksestä ja toteaa, että vihreä on kaunis väri.
Antoisia lukuhetkiä!
SK
Piispanhiippa 2/2024 on ilmestynyt
Piispanhiippa 1/2024
Vuoden 2024 ensimmäinen sieniseuramme lehti Piispanhiippa ilmestyi. Puheenjohtaja Maarit Piitulainen (Erika Sava) kirjoittaa Kuulumisissa mm. tutkimuksista, joissa kerrotaan luonnon parantavasta vaikutuksesta. "Tämänhän me sienestäjät jo tiesimme". Puheenjohtaja vinkkaa, että Suomen Sieniseuran sivuilta saa informaatiota mm. paikallisseurojen toiminnasta. Lopuksi Maarit hämmästelee eräitä elämänsä ihania yhteensattumia.
Piispanhiipassa Susanna Sundqvist kirjoittaa värjäyssieneksi soveltuvasta hernekuukusesta (Pisolithus arhizuz), joka kilpailee maailman rumimman sienen tittelistä, mutta värjäyksessä se antaa upeaa kullankeltaista. Tarja Siuvatti kertoo artikkelissaan Vaskitatti, Auroeboletus projectellus, Suomelle uusi tatti, sienen tuntomerkeistä ja toivottaa vaskitatin tervetulleeksi sienikoriin ja ruokapöytään. Ruokatoimittaja Mari Moilasen sienidippiä kannattaa kokeilla. Resepti löytyy lehdestä. Ari Karhilahtea on kohdannut Satumainen onni. Millainen onni, se selviää artikkelista Kosteakammion mielenkiintoiset löydöt. Jännityskertomukset jatkuvat. Luontoharrastaja ja kuvaaja Håkan Söderholm kirjoittaa Kuoriaisen karmeasta lopusta. Arto Leppänen kertoo kuvin ja sanoin löydöistään Tähtien tuisketta metsässä-artikkelissa. Piispanhiipan kansikuvana on Arton kuvaama Uurremaatähti.
Piispanhiipan toimitus - Redaktionen, Sirkku Häkkilä, Maarit Piitulainen
Sienet kuiviksi, muistot kuviksi ja tarinoiksi
Onko sinulla muistoja Turun Sieniseuran toiminnasta? Seuramme täyttää kunniakkaat 50 vuotta 2026. Koostamme historiikkia seuran toiminnasta. Muistelot ovat tervetulleita. Ota yhteyttä, kerro tarinasi. turunsieniseura@hotmail.com
Syksy sienten parissa.
La 21.9. tehtiin ruoka- ja näyttelysienten keruuretki Yläneelle ja vierailtiin Yläneen luontokeskuksessa.
Su 22.9. Suuri sieninäyttely pidettiin Turun suomenkielisellä työväenopistolla. Näytteillä oli 360 sienilajia. Näyttelyssä kävi yli kolmesataa henkilöä ja heistä ilahduttava osa oli nuoria. Onnenpyörää pyöritti nuoret ja vanhat. Tervetuloa ensi vuonnakin!
Ti 24.9. klo 12-17, Sieni- ja kasvivärjäystä. Marja Aaltosen ohjauksessa saatiin opetusta ja lankoihin maanläheisiä värejä.
Messukeskuksessa oli mahtavat messut pe-su 4.-6.10.! Turun Sieniseuran pöydillä oli näytteillä 230 sienilajia ja pöytien ympärillä monasti ruuhkaa.
Ti 5.11. klo 18.00 Sienikerho. Taiteilija Marjaana Markkulan Elävät sienet taiteessa -esitelmän piti sihteerimme Sirkku Häkkilä taiteilijan lähettämän mielenkiintoisen materiaalin pohjalta. Tapahtuman paikka: Luonnonsuojelukeskus, Martinkatu 5, 20810 Turku.
TI 3.12. Sienikuvat pääsivät lähempään tarkasteluun Jouni Issakaisen opastukella.
